Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Wat 'Dit vind ik ervan!' kenmerkt is de onderzoekende houding van cliënt en begeleider in de dialoog.

De manier waarop het gesprek plaatsvindt hangt af van de voorkeur en mogelijkheden van de cliënt. 'Dit vind ik ervan!' is er daarom in verschillende varianten die hierbij aansluiten:

  • In de variant ‘Ik vertel’ verkent de cliënt wat voor hem of haar belangrijk is in dialoog met de begeleider, en hoe de zorg- en dienstverlening hierop aansluit.

  • Bij ‘Ik toon’ laat de cliënt via non-verbale signalen zien hoe het met hem/haar gaat. Deze signalen worden gefilmd en gezamenlijk besproken en onderzocht door betrokkenen zoals de begeleider en verwanten.

  • ‘Ik zie en vertel’ is de gesprekslijst die in dialoog met verwanten wordt gebruikt.

Rol van de begeleider

De rol van de begeleider is binnen ‘Dit vind ik ervan!’ erg belangrijk. De begeleider luistert naar de cliënt en ondersteunt de cliënt in het onderzoeken van zijn of haar ervaring. De begeleider kan informatie uit het gesprek soms gelijk toepassen in de zorg- en dienstverlening.
De informatie die de cliënt geeft, kan de begeleider ook gebruiken bij de jaarlijkse evaluatie van het plan.

Thema’s

Bij ‘Dit vind ik ervan!’ staan tien thema’s centraal. Herkenbaar en ‘onthoudbaar’ voor zowel cliënten als medewerkers, zoals ‘Lijf’, ‘Meedoen’ en ‘Familie’. Geen vaste vragen of verplicht afvinklijstje per thema, maar een open dialoog over het betreffende thema.

Siza gebruikt cookies niet voor commerciële doeleinden en ook niet voor analyse van individuele bezoekers. Meer informatie Sluiten