Ouderenzorg

Ouderenzorg

 

“Voorheen hoorde ik op een begrafenis of crematie van bewoners in hun levensverhaal onderwerpen die in de zorg ook goed waren geweest om te weten. Door ‘Dit vind ik ervan!’ krijgen we deze informatie nu wel tijdens hun verblijf bij ons en kunnen we daar rekening mee houden of gebruiken in onze begeleiding.”

 

In de ouderenzorg is steeds meer interesse in ‘Dit vind ik ervan!’, onder andere door het afschaffen van de verplichte CQ-index en een visiewijziging vanuit de brancheorganisatie Actiz.

Het vernieuwde Kwaliteitskader verpleeghuiszorg is geschreven vanuit het vertrekpunt ‘de cliënt als mens’. De cliënt is degene die bepaalt hoe de inspanningen van de zorgverlener aansluiten op de kwaliteit van hun leven. ‘Dit vind ik ervan!’ is interessant voor deze doelgroep omdat het uitgaat van de vraag: wat is nu voor u belangrijk, en hoe sluiten we daarbij aan? Om dit in onderzoekende dialoog te verkennen met cliënten, is voor cliënten, begeleiders en verwanten heel waardevol. Hiermee kunnen ouderenzorgorganisaties meer koers geven aan het onderwerp persoonsgerichte zorg.

 

‘Dit vind ik ervan!’ voldoet aan de set van eisen die door de branche gesteld zijn aan cliënt ervaringsinstrumenten.

 

“Een bewoner at haar ontbijt steeds niet op, waarbij de collega’s in het team haar steeds zover probeerde te krijgen dat ze wel een boterham at. In het ‘Dit vind ik ervan!’-gesprek met de familie (‘Ik zie en vertel’) bleek dat deze mevrouw nooit ontbeet, en dat dus logischerwijs bij Middin ook niet doet.”

Siza gebruikt cookies niet voor commerciële doeleinden en ook niet voor analyse van individuele bezoekers. Meer informatie Sluiten