Uitwisseling met de Commissie van Deskundigen van de VGN

Uitwisseling met de Commissie van Deskundigen van de VGN

Tijdens ons gesprek heeft de Commissie cliënt Cor en begeleiders Marie-Louise, Justyna en Michel gevraagd naar hun ervaringen met de aanpak. Onder andere kwam aan de orde dat enthousiaste collega’s helpen om de aanpak breder te gaan gebruiken, en dat het soms ook lastig is dat je in gesprek met een cliënt of verwant zoveel bespreekt en hoort waarin je niet elk onderwerp kan aanpakken of oplossen.

In het onderzoek van Gustaaf komt de kwaliteit van het gesprek (het proces), de uitkomst en ook het aggregeren naar andere niveaus in de organisatie aan de orde. Dit onderzoek vindt met name plaats door het volgen van koppeltjes cliënt-begeleiders over langere tijd. Muriel is een van de praktijkonderzoekers die dit doet, en komt dus mooie voorbeelden tegen waarbij de aanpak werkt, maar ook plekken waarop er nog veel verbetering mogelijk is. Dit onderzoek geeft het platform input om de aanpak verder te ontwikkelen. En aggregatie van de opbrengsten uit deze gesprekken is voor ons nog een zoektocht: hoe kun je de opbrengsten goed gebruiken, terwijl je context verliest door het optellen. Han liet zien hoe dit bij Philadelphia werkt, op het niveau van de Raad van Bestuur, maar bijvoorbeeld ook in de woordwolken die Justyna op cliënt- en teamniveau kan zien. Een duiding op het niveau waar de informatie verzameld is, is belangrijk om er op een goede manier mee aan de slag te gaan.

Het overleg met de commissie was een mooie uitwisseling op de thema’s die binnen het platform spelen, bijvoorbeeld ook over het gebruik van ‘Ik toon’ wat nog meer benut kan worden. Marie-Louise sloot het overleg af met de wens van een cliënt (in een ‘Dit vind ik ervan!’ gesprek) om eens in een rode trouwjurk te mogen stralen. En dat gebeurde vorige week, in gezelschap van haar familie, taart, en handkussen van medebewoners. Een prachtig voorbeeld van er achter komen wat er voor deze cliënt toe doet!


Siza gebruikt cookies niet voor commerciële doeleinden en ook niet voor analyse van individuele bezoekers. Meer informatie Sluiten